Revista "A Tempo"

Buscar

facebooktwitterInstagramgwido

Salutació,

L’estiu, a més de calor, ens aporta moments per poder fer coses que durant el curs escolar no ens ha estat possible: escoltar música, llegir (llibres, articles, poesia...), fer relacions socials, practicar algun esport, i també badar. Badar, segons el diccionari, entre altres coses, vol dir ”encantar-se, mirant alguna cosa”, també es podria dir que el fet de fer volar la ment, d’encantar-se, ofereix la possibilitat de fer balanç del que s’està fent o simplement del que es podria haver fet i no ha estat així, o, senzillament, sorgeixen idees creatives i innovadores que motiven, estimulen i ajuden a avançar.

Alguns testimonis claus ens plantegen la realitat actual i algunes idees de futur són eines per tal d’encarar el canvi estructural a què ens enfrontem. La música és essencial per a la salut espiritual de l’ésser humà i també per a la salut d’una societat. Però com en totes les coses, l’educació musical ha de tenir un bon bressol, uns bons mestres, uns professionals de qualitat, preparats pedagògicament a més de conèixer la disciplina que els hi és pròpia.

Qualsevol persona pot apropar-se a la música per aprendre’n, no hi ha edat per començar. Les condicions inicials, sovint es desconeixen i les pors o la vergonya ens atrapen, però cal ser valents! Els pares animen als fills a iniciar-se en el coneixement de la música, pensant en els beneficis que proporciona, basat-se en els estudis que demostren com afavoreix al desenvolupament individual i a l'aprenentatge d’altres matèries, i no només per això, sinó que ells mateixos han estat tocats per la vareta màgica dels sons.

R. Schumann, (1810-1856) en el pròleg de “l'Àlbum per a la joventut” recomana no tocar música dolenta i si pot ser no escoltar-la. Què és bo o dolent dins l’art? És qüestió de gustos? Disposem dels recursos necessaris per saber el què és o no és bo? Per quin criteri ens movem?

Potser ara seria el moment de parlar de les emocions, dels sentiments que ens produeix la música que escoltem o interpretem i és possible que en això trobéssim les respostes a les preguntes anteriors, però crec que tot plegat va molt més enllà i passa per fer un repàs al nostre món, al nostre voltant.

Durant les vacances, també estem més predisposats a anar a concerts, hi ha molta oferta, i tot i que els preus no estan a l’abast de tothom, l’afluència de públic és força nombrós. Per què acudim als concerts? Perquè ens agrada la música? O perquè és un acte social? En acabar el concert, quan arribem a casa, sentim que som una mica més rics musicalment parlant?

Voltaire (1694-1778), va escriure: L’única manera d’evitar que els homes siguin absurds i malvats és il·lustrant-los.

A l’Escola de Música de Palafrugell, us convidem a pensar, a badar, a gaudir i sobretot a treballar la música de forma lúdica per una banda i professional per una altra. L’experiència de 45 anys fent classes de música avalen la nostra tasca educativa i el futur es presenta molt encoratjador i ple de novetats. Per aconseguir una formació musical de qualitat, que engresqui, motivi i ajudi, cal creure-hi i tots els que ens coneixeu, sabeu que som responsables i seriosos i els que encara no n'heu tingut la oportunitat, us animem a fer-ne un tast, esperem que el gust musical i l’esperit d’esforç que demana l’aprenentatge d’un llenguatge com és la música, us il·lustri individualment i sigui una millora per a la nostra societat.

Bona Música - Rita Ferrer

Consultar PDF sencer

Instagram de l'Escola / l'Energia